Bromatologia zajmuje się badaniem żywności, sposobu żywienia i wpływem żywienia na zdrowie człowieka. Istnieją choroby, których niekorzystne skutki mogą być leczone jedynie odpowiednią dietą (najczęściej polega to na eliminowaniu określonych produktów spożywczych). Do takich chorób zaliczymy fenyloketonurię, galaktozemię czy chorobę syropu klonowego oraz celiakię. W przypadku wielu innych chorób odpowiednia dieta może wspomóc ich leczenie (ale nie leczyć).
Na naszym stoisku będzie można uzyskać poradę dotyczącą wspomagania żywieniowego leczenia chorób (depresja, choroba Hashimoto, otyłość, refluks, stany zapalne wątroby i trzustki), zapytać o możliwość wystąpienia interakcji pomiędzy zażywanym lekiem a składnikami pożywienia.
Dodatkowo zaprezentujemy różne rodzaje herbat (możliwa degustacja) i wyjaśnimy ich właściwości prozdrowotne. Omówimy zagadnienie stosowania barwników w żywności, zaprezentujemy barwniki naturalne i syntetyczne.
Zakład Bromatologii UJ CM