Znaczenie grzybów jadalnych w diecie, lecznictwie i ochronie środowiska

Grzyby jadalne uznawane są za bardzo smaczne i odżywcze produkty spożywcze będące cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów, błonnika, związków fenolowych, witamin szczególnie z grupy B, rozpuszczalnych w tłuszczach D, E, K oraz biopierwiastków przy jednoczesnej niskiej zawartości kalorii, cholesterolu, lipidów i sodu.

Grzyby cenione są ze względu na działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwzakrzepowe, antyproliferacyjne, przeciwutleniające, przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne, przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe, detoksykujące i przeciwnowotworowe. Są także źródłem wielu związków biologicznie aktywnych, które wzmacniają układ odpornościowy.

Warto podkreślić, że wprowadzenie grzybów leczniczych do diety jest wskazane również dla pacjentów z chorobami metabolicznymi czy chorobami serca. Skalę i znaczenie tego zjawiska podkreśla fakt, że grzyby jadalne zostały włączone do grupy produktów określanych jako „żywność funkcjonalna”.

Prowadzenie: prof. Bożena Muszyńska, Katedra Botaniki Farmaceutycznej UJ CM

Rejestracja na stronie festiwal.cm-uj.krakow.pl